top of page

Blog > Blogpost

26 dec 2024

Help, mijn hond valt de grasmaaier aan


Geluid is vaak een trigger

Blaffen naar de grasmaaier, er naartoe lopen en eventueel bijten zijn veelvoorkomend! En ook niet zonder gevolg, het kan gevaarlijk zijn. Het is van belang dat je jouw hond goed leert kennen. Wanneer toont hij spanning bij het zien en/óf het horen van de grasmaaier? Veel honden kunnen de grasmaaier wel rustig bekijken en benaderen zonder geluid. Maar eens er geluid aan te pas komen gaan ze ‘loco’. We gaan je hond gerust stellen én proberen om hem nieuw gedrag aan te leren met deze onderstaande tips.

Afstand & afleiden

Dit gedrag moeten we voorkomen. Daarvoor is het nodig om je hond veilig (in huis) apart te steken tijdens het maaien, zo kan hij niet meer in de fout gaan. Je kan hierbij ook brokjes strooien of een voerspeeltje geven om hem af te leiden van het geluid van de grasmaaier.


Juiste start

Oefenen kan pas als we geleidelijk aan opbouwen. Zorg ervoor dat je bij de herintroductie op een grote, veilige afstand kan oefenen. Hiervoor ben je best met twee om de grote afstand te kunnen bewaren en je houd je hond het beste aangelijnd zodat hij ook hier niet in de fout kan gaan door naar de grasmaaier toe te lopen. Gebruik het beste een harnas in plaats van een halsband, als je hond dan toch besluit om te reageren wordt er geen spanning gezet op zijn gevoelige nek. (Je kan hier meer lezen over het verschil tussen halsband & harnas.)


Trainen

Beloon je hond voor rustig gedrag in de buurt van de grasmaaier. Dat kan bij het zien van de grasmaaier (op verre afstand ofwel dichter als de grasmaaier uit staat) maar ook bij het horen of beide zijn. Bouw de trainings-sessies rustig op (in duur & intensiteit). We willen je hond namelijk opzetten voor succes.


Rust

Naast oefenen moet je hond ook voldoende slapen en rusten. Alleen zo kan hij prikkels verwerken. Zorg dus na elke oefensessie voor een rustig slaapplekje en iets om te kauwen. Kauwen werkt stressverlagend dus ideaal na een trainingssessie waarin best wat stress wordt opgebouwd. Een hond die weinig slaapt kan vaak weinig aan tijdens de oefensessies, dan is hij minder goed bereikbaar en is de kans op ‘in de fout gaan’ vele malen groter. Dus slaap = essentieel!


Blijf je moeilijkheden ervaren? Vraag ons gerust naar de juiste professional in je buurt om je persoonlijk te begeleiden of boek een adviesgesprek in.





Cursussen die kunnen helpen

JE HOND (BETER) BEGRIJPEN

bottom of page