top of page

Blog > Blogpost

26 dec 2024

Hoe moet ik mijn pup socialiseren?


De socialisatiefase is heel kort

De socialisatiefase van pups loopt van 3 tot en met 12 levensweken. Velen gaan nog snel hun hele socialisatielijst aflopen van als de pup met de leeftijd van 8/9 weken bij hun thuis komt. Maar... Let op want je kan ook gaan oversocialiseren en dus gaan traumatiseren! Iets wat we liever vermijden. Lees verder voor enkele nuttige tips bij de socialisatie van jouw pup.


Bij de socialisatie van onze honden gaan we een verschil maken tussen socialisatie en habituatie.

Maar wat is nu dat verschil?


Bij socialisatie leren pups om sociaal om te gaan met andere levende wezens. Zoals vreemde mensen, kinderen en andere dieren. De socialisatieperiode start al bij de fokker dus het is van groot belang dat je fokker ook al juist gaat socialiseren op een rustige, veilige manier.


Habituatie is het gewoon maken van verschillende geluiden, ondergronden, voorwerpen, geuren, bepaalde situaties enz. Het is een gewenning waarbij je je pup blootstelt en gewoon maakt aan verschillende prikkels door dat op een rustige manier op te bouwen. Zodat je pup leert dat het niet nodig is om op alles te reageren. Denk maar aan bijvoorbeeld de stofzuiger, spelende kinderen, onweer, …


De eerste dagen

Het belang van de fokker is ondertussen duidelijk. Maar de eerste weken bij jou thuis dus ook. 

We raden ook aan om de eerste week (liefst weken) vrijaf te nemen zodat je kan inzetten op veiligheid en socialisatie.

 

Laat je pup bekomen van de hele verhuis. Leer elkaar kennen en focus je op rust in huis. Je pup kent je nauwelijks en weet ook niet waar hij is terecht gekomen. Jou en je gezinsleden leren kennen en leren vertrouwen is dan ook wel een belangrijke eerste stap. Ga niet de eerste dag al van start met een uitgebreide wandeling. Als je pup nog niet weet wat hij aan jou heeft, weet hij ook niet dat hij de veiligheid bij jou kan opzoeken.


Lijstje

Maak een lijstje met 5 zaken die voor jouw gezin, jouw leven belangrijk zijn om de pup mee te integreren. Focus je daar op tijdens de eerste weken dat je pup bij jou is. Je kan later nog altijd zaken toevoegen. Bijvoorbeeld: Stel dat je iemand bent die regelmatig het openbaar vervoer neemt, zal je hier best ook op inzetten. Maar neem je nooit de bus dan is dat niet nodig om hier op te gaan focussen.


Positieve link

Socialisatie is pas gelukt als jouw pup een positieve link heeft gelegd aan gebeurtenis. Dus we moeten inzetten op positieve ervaringen en associaties voor jouw pup. Vaak zal (zeker op deze leeftijd) de nieuwsgierigheid overnemen en zal je pup op ontdekking gaan. Als jou pup dit als iets leuks heeft ervaren wordt dit positief gelinkt of geassocieerd.


Enkele tips:

  • Zelf beschikbaar zijn: als je pup steun nodig heeft biedt je hem die steun.

  • Bewegingsruimte geven: als het te spannend wordt kan je pup zelf afstand nemen.

  • Werken met een lekkere of leuke beloning nadien om de positieve link te versterken.


Lichaamstaal

Hoe kan je zien of je pup een situatie spannend vindt? Daarvoor kunnen we jou een cursus lichaamstaal aanraden. Daarin leer je hoe honden communiceren.


Slaap

Prikkels verwerken gebeurt enkel in de slaap. Dus slaap is SUPER belangrijk voor pups. Zorg voor een comfortabele, rustige en veilige slaapplaats. Geef je pup desnoods nog iets om te kauwen of om te snuffelen zodat hij eerst in energie kan zakken. Wist je dat een pup 18 tot 20u slaap nodig heeft per dag? En dan bedoelen we echt diepe slaap. Deze slaap hebben ze nodig om de opgedane ervaringen te verwerken. Een slaapplaats zonder al te veel prikkels is dus iets waar je op voorhand zeker al kan en moet over nadenken. De slaapplaats moet een plek zijn waar de pup weet dan hij veilig is en dus ook gerust gelaten wordt.





Cursussen die kunnen helpen

HOE ZOEK JE EEN GOEDE HONDENFOKKER?

JE HOND (BETER) BEGRIJPEN

DOGGY DENKWERK

bottom of page