Voor de lekkerste snacks en leukste speeltjes werkt Knappie samen met Hondje Koek
Blog > Blogpost
26 dec 2024
Help, mijn hond springt op bij bezoek
Waarom springen honden op?
Honden maken onderling kennis door neus-neuscontact. Dat is bij mensen vaak moeilijk omdat wij groter zijn. Opwinding van geluk is ook een belangrijke factor.
Er is wel degelijk een verschil tussen het begroeten van onze eigen hond en het opspringen naar bezoek. Ook de context is ook anders als jij thuis komt of er komt bezoek binnen. Een hond kan zeker en vast het verschil herkennen. Je kan dit dan ook op 2 verschillende manieren gaan aanpakken.
Opspringen als je thuis komt:
Je beslist zelf of dit kan voor jou of niet. Honden zijn enthousiast en super blij als je thuis komt. Ze hebben tenslotte de hele tijd zitten wachten op jou. Het is dus logisch dat ze enthousiast zijn bij het weerzien. Achter dit enthousiasme zit ook een emotie. Deze emotie gaan afstraffen of gaan intomen zorgt alleen voor een slecht gevoel bij je hond. Wees blij, samen met je hond.
Je mag en kan gerust mee gaan in het enthousiasme. Jij bent misschien ook blij dat je thuiskomt en je hond terug ziet? Je kan je hond ook laag gaan begroeten door op je hurkje, op een bankje of op de grond te gaan zitten.
Opspringen bij bezoek:
Je hond die opspringt kan heel vervelend zijn voor jouw bezoek. Sommige mensen vinden honden helemaal niet zo leuk of ze zijn bang dat hun kleren vuil worden van de hondenpoten. Helemaal begrijpbaar! Het beste is om bij elke bezoek hetzelfde te doen. Zodat dit duidelijk is naar je hond toe. Is je hond rustig en is je bezoek gesetteld, kan je je hond eventueel wel bij het bezoek laten.
Wat kan je doen?
Managen
Hierbij gaan we zorgen dat het opspringen niet kan gebeuren door bepaalde maatregelen te nemen zodat je hond niet in de fout kan gaan. We willen je hond namelijk opzetten voor succes. Je kan je hond aanlijnen, een kinderhekje plaatsen bijvoorbeeld tussen de living en de keuken, je hond in een aparte kamer laten, ...
Afleiden
Strooi brokjes of kleine koekjes rond terwijl het bezoek binnenkomt. Je hond wordt beloond voor 4 pootjes op de grond én is bezig met snuffelen in plaats van het begroeten van je bezoek. Of zorg voor een lekker voerspeeltje waar je je hond mee bezig kan houden. Kauwen op eetbaar kauwmateriaal, een voerspeeltje (zoals een KONG, toppl of andere), een snuffelmat zijn zaken die je kan voorzien en uitproberen wat werkt voor jouw hond.
Als je weet dan kauwen, likken en snuffelen rustgevend werkt, dan kan je op voorhand al iets gaan voorzien waar je hond mee bezig kan zijn terwijl je bezoek binnenkomt en om als afleiding te gebruiken. Soms is het een beetje zoeken wat voor jouw hond het beste werkt.
Als je zoiets voorziet, zorg er dan ook voor dat je bezoek (incl. kinderen) niet bij je hond kunnen. Zodat je hond zich veilig kan voelen. Als je hond zich niet veilig voelt zal dit ook voor stress zorgen maar kan op termijn gevaarlijk zijn.
Geef je bezoekers instructies
Vraag aan je bezoek om de hond met rust te laten en pas aandacht te geven als hij rustig is én zijn 4 pootjes op de grond heeft staan. Indien je hond toch opspringt, vraag je bezoek weg te kijken en stil te blijven staan. Jij kan dan je hond afleiden door snoepjes op de grond te gooien en eventueel je hond korter bij jou nemen aan de leiband.
Trainen
Beloon je hond steeds voor 4 pootjes op de grond. Hiervoor kan je ook je beloning op de grond gooien. De bel is een voorspeller is van bezoek dus beltraining is hierbij ook extra handig! Geef je hond geen aandacht of aai als hij opspringt. Zo wordt hij beloond voor het opspringen (zijn beloning is dan de aandacht).
Als je hond met de 4 poten op de grond staat, kan je met je stem (of extra met beloningen) altijd bevestigen. Zo weet je hond wat er wél van hem verwacht wordt. En kan er op die manier geen frustratie ontstaan. Frustratie zorgt voor stress en kan zich dan weer uiten in hapgedrag.